Maailman parasta juomavettä

21.10.2019

Mehän täällä Tunturi-Lapissa hengitämme tutkitusti maailman puhtainta ilmaa, mutta Ylläsjärven kylällä myös juodaan yhtä maailman puhtaimmista juomavesistä, joka suodattuu Yllästunturin ikiaikaisen peruskallion läpi.  Kunnallisen vesiyhtiömme eli Tunturi-Lapin Vesi Oy:n toimitusjohtaja Petri Laihon mukaan Ylläsjärven vesi on parasta laatua mitä voi olla eikä sitä tarvi käsitellä mitenkään. Suoraan kaltiosta (lähde) vesijohtoverkkoon. Ja sen kyllä maistaa - tai siis ei maista! Meidän vetemme ei haise eikä maistu millekkään muulle kuin uskomattoman puhtaalle lähdevedelle.

Laihon mukaan 90% Suomen pohjavedestä joudutaan haitallisten aineiden takia käsittelemään, suodattaman ja lisäämään kemikaaleja (lipeä, kalkki,  kloori ja rautapohjaiset saostuskemikaalit). Luonnonvesien ja käsittelemättömien vesien ainoa ongelma on, että niiden pH on lähellä neutraalia pH 7 (tai alle) ja valitettavasti nykyinen kupari kestääkseen tarvitsee korkeamman pH (miellään yli pH 8), jossa se voi tehdä suojaavan kalvon eli hapettaa itselleen suojakalvon. Tunnetusti vesi ja metalli ei ole maailman paras yhdistelmä (korroosio). 

Maailman puhtain juomavesi aiheuttikin ongelmia Ylläsjärven uuden päiväkodin vesiputkistossa, joiden kupariputket piti vaihtaa vain muutaman vuoden käytön jälkeen. Nykyiset myytävät kuparituotteet on nimittäin suunniteltu vedelle, jonka pH on keinotekoisesti nostettu yli pH 7.5. Tätä syöpymisongelmaa ei esiinny vanhojen kiinteistöjen kupariputkissa, joten lienee Laihon mukaan uusien kupariputkien ongelma. Rakentamismääräysten mukaan Ylläsjärvelle saa rakentaa vain komposiittiputkia, koska pH on alle 7,5, mutta rakentajat eivät Laihon mukaan valitettavasti tunne tätä lainsäädäntöä eikä tätä valvo kukaan. 

Ongelma on ilmennyt etenkin kiinteistöjen omissa lämminvesiputkistoissa, jossa ilman suojakalvoa syntyy syöpymiä. Lain mukan veden pH saa vaihdella välillä 6.5-9.5. Ylläsjärven täysin käsittelemättömän veden pH on neutraali eli 7 ja Äkäslompolossa, jossa veteen lisätään kalkkia yli 8.0.

Ottakaahan tämä siis huomioon, jos uusia vesijohtoja kiinteistöihinne asennatte. Meillä on siis niin puhdasta juomavettä että normaalit putketkaan eivät sitä kestä! Mutta mikä mahtava mahdollisuus muun muassa luonnontuotealalle; kuka alkaa pullottaa ensimmäisenä maailman puhtainta juomavettä? Tai käyttää sitä luonnontuotteiden jalostamisen yhtenä raaka-aineena?

Johanna

Kuvat: Pete Huttunen, Kolarin kunta/Leader Tunturi-Lappi ry