Koulunkäyntiä

Koulunkäyntiä

Kerropa siitä koulunkäynnistä. Koska te lähittä sinne?

No me lähimä olisko se ollut joskus 1947 vuonna. Kiertokoulua kävimä sitä ennen täällä Ylläsjärvessä. Sitä piethin aina syksylä ja kevväilä Möykkysessä ja Hyötylässä, eli Torpaksihan sitä sanothin; Torpan kamarissa. Kuus viikkoa aina syksyllä ja kevväällä. Opettajana oli Kittilän puolelta Hanhimaasta Nivan Marjatta. Kurtakhon sitten siirythin 47 vuonna ja menimä suohran kolmanelle luokale. Meille autto se kiertokoulu niin paljon. Osasimma jo lukea ja kirjottaa. Menimä ausuhman Vierelhän Helmin ja Erkin tykö; mie ja Tauno.

Koska kävittä kotona?

No syksylä käythin perunannostoaikana. Mie olin yhen jakson siellä, että tulin ens kerran käyhmän kotona vasta joululomalla.

Kesälä menthin kävelemällä ja kuljima me kyllä pyörilläkin sieltä Jussanvaaran kautta.

Talvela kuljethin suksilla, mutta jos suksi ei luistanu, kun oli niin huono keli, niin sitten kävelemällä pohnustethin. Ko eihän sitä ollu teitä eikä mithän, mitä vain hevosella ku kuljethin niin semmonen. Päästhin sitte nuitten hevosten rislojen kantapäille, niin päästhin ilmaseksi, jos joku oli kulkemassa, niin hypäthin sinne kantapäille.

Miten pakkasilla toimi se suksi?

No eihän sitä tietekhän tarjenu hiihtää niin piti kävellä.

Ja tuosta oli Tievasta suora latu kevätpuolella. Tievassa ootethin sitten Kallion porukkaa: Anttia ja Anna-Liisaa. Siinä sitten yhythin ja lähethin porukalla.

Oliko teillä omat evhäät siellä koulussa?

Oli meillä evässäkki matkassa leivät ja maitopullot. Siellä sai sitten jonkulaista ruokaa kyllä; kaurapuuroa ja mustikkahuuppaa. Sitä sanothin huupaksi. Ja sitten oli perunaa kyllä ja hernekeittoa ja vissin, eikhän sitä lihakeittoakin joskus ollu. Keittäjänä oli tuo Koivuperän Elisa.

Oliko siellä monta opettajaa silloin?

Kaksi ja luokkia oli seittemän, ko siellä oli ykkönen, kakkonen, kolmonen ja nelonen ja sitten viitonen, kuutonen ja seittemän samassa. Maila Juuso (s. 1939)


Mie olen kyllä vähän narrannukki, ko mie olen sanonu, etten mie ole käyny, ko kieroskoulun ja rippikoulun. Kummakki mie net olen käyny ja olen mie käyny kolme vuotta kansakoulua.

Mutta silloin menthin ensimmäisele luokale, niin menthin suohran kolmanelle luokale. Meän piti osata lukea ja laskea yhteen ja vähennyslaskut ja kertolaskut, että net piti niinku opetella kotona.

Opettaja kuulusteli, ko menthin kouhlun ja isä se aina vei sinne kouhlun ja opettaja kuulusteli isän aikana ja met luima.

No, mistä te oletta oppihneet lukehman? No, meät on opetettu.

No, oliko teilä Aapinen? No, eikö Lapin Kansasta me olema lukehneet.

Lapin Kansa se oli silloin, mistä luethin, ei meilä ollu Aapisia. Elle Ylläsjärvi (s.1932)