Luonnosta ruokapöytään

24.10.2019

Luonnontuoteosaajat

Ylläsjärven kylältä löytyy luonnontuoteosaamista ja monet ravintolat käyttävätkin annoksissaan Lapin puhtaita luonnonantimia, muutakin kuin poroa ja kalaa. Kylää ympäröivä puhdas luonto tarjoaakin monenlaisia villiyrttejä, marjoja ja sieniä sekä erittäin puhdasta vettä.

Ylläsjärvellä yrittäjinä toimivat Lapin Saran Jaana ja Tomi Sara ovat olleet koko Lapin edelläkävijöitä luonnontuotteiden jalostamisessa ja jatkossa he keskittyvätkin entisen ravintola Pihvikeisarin sijaan Sarakka-kotaravintolaansa ja marja- ja muiden luonnontuotteiden jalostukseen. Jaana on opettanut Ylläsjärven kyläläisiäkin tutustumaan luonnonyrtteihin ja meitä puolivillejä yrtti- ja sienituntijoita alkaa olla kylässä jo useampia!

Villiyrttikausi alkaa toukokuussa, kun koivut tuottavat mahlaa, joka virtaa puun rungossa ennen kuin lehdet puhkeavat. Poraa kylkeen pieni reikä, työnnä putki sisälle ja anna koivun ravitsevan mahlan virrata pulloon. Mahlan ottoon tarvitset maanomistajan luvan.

Korvasieniä (myrkyllisiä ilman käsittelyä) löytyy kesäkuussa pari kolme vuotta vanhoilta metsähakkuualueilta, joita voi kysellä vaikka metsänhoitoyhdistyksestä tai Metsähallitukselta. Nokkoset alkavat myös nousta nopeasti ja niistä kannattaa hyödyntää nuoret lehdet.

Juhannuksen tienoilta vähän kesästä riippuen ovat kuusen kerkät (maanomistajan lupa) valmiita kerättäväksi. Nuoret koivunlehdet sopivat salaattiin, vanhemmat taas vaikka teehen tai jalkakylpyyn. Kolesterolia alentavista, fermentoiduista hillanlehdistä voi vaikka keitellä teetä ja tehdä siirappia. Myös mustikanvarpujen lehdistä saa kuivattamalla hyvää teetä!

Ylläsjärven pelloilla kasvaa myös paljon suolaheinää, jonka lehtiä voi tuoreeltaan laittaa salaattiin. Siemeniä voi kuivata ja ripotella vaikka sämpylöiden päälle. Tuoreena näistä siemenistä tulee maukasta pestoa, kun ne murskataan ja lisätään öljyä ja basilikaa. Myös puna- ja valkoapilaa löytyy monelta pellolta ja niiden kauniilla kukilla voi koristella salaattikastikkeen, mutta syötävää ovat toki kukat ja lehdet sellaisenaankin vaikka salaatissa. Samoin horsma on monipuolinen syötävä: nuoret versot parsan tapaan, kukkia koristeeksi ja teehen. Muita syötäviä kukkia ovat voikukat, joita löytää vaikka kotipihan nurmikolta. Käytä pyöreälehtisiä, sahalaidat ovat kitkerän makuisia! Siankärsämö kasvaa monien pihateiden pientareilla ja sen nuoret lehdet sopivat salaattiin. Jos kärsit virtsaputkentulehduksista, kuivata siankärsämön kukintoja teeksi.

Heinäkuun puolella ovat mesiangervon kukat kauneimmillaan rannoilla muun muassa leikkipuiston rannan läheisyydessä. Huumaavan tuoksuiset kukat voi kuivattaa vaikka teeksi ja nuoria lehtiä voi syödä sellaisenaan salaatissa.

Linnut ovat levittäneet mustaherukoita järven rannoille ja muun muassa tunturipurojen varrelta löytyy herukkapensaita. Marjojen lisäksi lehdet ovat syötäviä ja hyviä sekä tuoreena että pakastettuna. Samoissa ympäristöissä kasvaa myös pihlajia, joiden kukkia voi pakastaa tai kuivattaa ja käyttää kanelin sijasta vaikka pullataikinaan tai teehen. Myös poimulehti viihtyy kosteammassa paikassa, samoin Pohjolan kuningaskasvi väinönputki, joka on villiyrtti vailla vertaa!

Luonnontuoteyrittäjyys

Hankkeita ja yritysideoita

Kolarin kunta on nostanut luonnontuotteiden kehittämisen yhdeksi alueen potentiaaliseksi elinkeinoksi, joka itsessään ja matkailuun tukien voi tuottaa uutta yrittäjyyttä ja työpaikkoja. Ylläsjärvi on erinoimaisen sijaintinsa, kylässä jo toimivien luonnontuoteosaajien ja kylää ympäröivien puhtaiden luonnonraaka-aineiden sekä juomaveden ansiosta erittäin potentiaalinen paikka luonnontuoteyrittäjyydelle oli se sitten luonnontuotteiden jalostamista sellaisenaan, käyttäminen osana ravitsemuspalveluissa tai hyödyntämistä esimerkiksi ohjelmapalveluissa.

Luonnontuotealaa voi Tunturi-Lapissa opiskella muun muassa Muoniossa Lappiassa ja Ylläkseltä löytyy aloitteleville yrittäjille sopiva koekeittiö Äkässilmu, jossa voi muun muassa testailla reseptejä ja tavata muitakin aloittelevia luonnontuoteyrittäjiä.

Voit tutustua tästä muutamiin paikallisiin hankkeisiin luonnontuotteiden ympärillä:

Mettänvilja - Tunturi-Lapin luonnontuoteverkosto  

Kolarin kunnan HAUTOMO-hanke

Luonnontuotteiden raaka-aineet ovat ruuassa jo itsessään upeita, mutta kertomalla tarinaa niiden käyttötavoista ja hyvistä ominaisuuksista, matkailijat ovat aivan haltioissaan.